Avertizare
coliziune cu pieton

ELBIT - PRODUSE HARDWARE ŞI SOFTWARE

Funcţia de avertizare coliziune cu pieton (PCW)

Pietonii sunt cei mai vulnerabili participanţi la traficul rutier. Este mai greu să-i recunoşti atât ziua, cât şi noaptea

Tehnologia de recunoaştere a pietonilor Mobileye®, în baza monocamerei cu microprocesor EyeQ2, este unică. Această tehnologie este cunoscută în toată lumea, fiind instalată pe automobile în producţie, la nivel global.
Abordarea Mobileye® de recunoaştere a pietonilor, constă în utilizarea monocamerei, tehnologiilor avansate de recunoaştere a imaginilor şi a clasificatoarelor, cu procesarea imaginilor şi analiza optică fluxului.
Primele produse Mobileye de recunoaştere a pietonilor au fost prezentate în anul 2009 şi instalate la un şir de vehicule, ce funcţionează cu monocameră în baza EyeQ2 şi asigură recunoaşterea multilaterală a pietonilor în diapazonul de 15 m. La apariţia pietonului pe linia de circulaţie a automobilului, şoferului i se transmite o avertizare prin semnal acustic şi video.
La sfârşitul anului 2009 Mobileye® a adăugat noua funcție, avertizarea de pericol de coliziune cu pietonul, în seria d produse Mobileye С2-270.
La mijlocul anului 2010 Mobileye® pentru prima dată în lume a realizat o soluţie inovaţională: frână de urgenţă pentru atenuarea consecinţelor coliziunii cu pietonii, instalată la automobilele Volvo S60 şi V60. În acest sistem de vizualizare Mobileye® reprezintă tehnologia cheie de identificare a pietonilor.

PCW avertizare coliziune cu pieton

Avertizare coliziune pieton

spot de prezentare Mobileye

Recunoaşterea pietonilor

Există 4 probleme principale în recunoaşterea pietonilor, care necesită dezvoltare tehnică specială:

a Dimensiunea desenului: Imaginile pietonilor îndepărtaţi apar foarte mici. Dimensiunea transversală este şi mai mică.

b Dinamică rapidă: Întârzierile în recunoaştere trebuie să fie mici şi soluţiile trebuie să fie primite în decurs de câteva cadre.

c Condiţii dificile: Recunoaşterea pietonilor, de regulă, are loc în condiţii urbane cu un număr mare de texturi de fundal.

d Parametri: Pietonii nu au contururi rigide şi prezintă o varietate înaltă ca aspect exterior şi dificultate în urmărirea lor.


Dificultăţile în determinarea dimensiunilor imaginilor sunt de natură tehnică, Mobileye® a stabilit că programele de producţie vor tinde mereu să înainteze cerinţe suplimentare faţă de identificarea senzorilor de imagine.

S-au depus multe eforturi pentru căutarea soluţiilor de clasificare corectă a dimensiunilor foarte mici ale imaginii.

Dinamica rapidă şi condiţiile complicate de identificare a obiectelor, impun o exactitate înaltă de clasificare. Studiile intense şi căutările de soluţii s-au soldat cu elaborarea clasificatorului de şabloane.

Particularităţile locale ale clasificării obiectului sunt extrase din imagini, după intensitate şi derivate calculate la acelaşi nivel de pixeli sau de pe porțiuni mici ale imaginii.

PCW de recunoaştere a pietonilor

Particularităţile globale, care reflectă legăturile dintre imagini, sunt integrate în procesul de clasificare. De pildă, rândurile lungi ale imaginii, care trec prin domeniul de recunoaştere, dau un semnal negativ de identificare.

Recunoaşterea timpurie a oamenilor, aflaţi în mişcare, este legată de problema dinamicii rapide. În soluţiile sale Mobileye® utilizează analiza optică a fluxului pentru a distinge contururile obiectelor care se mişcă.

Astăzi funcţia Mobileye de recunoaştere a pietonilor este valabilă doar pentru orele de zi. Mobileye continuă elaborările de creare a unei tehnologii în baza imaginilor NIR, care va lărgi condiţiile de operare cu această funcție şi pe timp de noapte.

INFORMAŢII DE CONTACT
elbit SRL

Office : str. Gheorghe Asachi, 25/3, Chişinău, Moldova